23 November 2013

Out in the Dark (2012)

OID CCOut in the Dark (2012)

 

Director: Michael Mayer
Writers: Yael Shafrir, Michael Mayer
Genre: Drama, Romance
Country: Israel
Language: Hebrew, Arabic
Duration: 96 min
Year: 2012

 

 

Stars: Nicholas Jacob, Michael Aloni, Jamil Khoury,Alon Pdut, Loai Nofi, Khawlah Hag-Debsy, Maysa Daw

 

outdark1Izraelsko-Palestinska ljubavna priča između advokata Roy-a i mladog palestinca Namira podsjeća na već viđene filmove Eytana Foxa ( The BubleWalk on Water (2004)
Gay veza je nešto što je zabranjeno u mnogim društvima, a kada tome dodate i zabranjenu ljubav sa “neprijateljskom stranom” onda je to u većini slučajeva osuđeno na tragičan kraj opjevan u mnogim djelima, od Šekspirove tragedije "Romeo i Julija" do balkanske istinite priče između Admire i Boška koja je završila u Sarajevu uz obalu Miljacke.
Roy je uspješan advokat u Tel Avivu, a Namir palestinski student koji želi da se posveti borbi za ljudska prava.outinthedark-2 Nakon što su se upoznali u jednom od mnogobrojnih underground gay klubova, prepuste se ljubavnim maštarijama u kojima nije bilo mjesta surovoj realnosti da u svjetu u kojem žive za takve kao što su oni nema mjesta. U slučaju da bude otkriveno da gay Nmir bio osuđen na smrt ili izgnanstvo zbog sramoćenja palestinske porodice, a Roy na osudu jer voli "zakletog neprijatelja" Izraela.
Iako ne volim da gledam filmove sa ovakvom tematikom uvjek nekako naletim na njih i kao hipnotisan ih odgledam do kraja. Vjerujem da nisam jedini koji je u dahu odgledao priču Namira i Roya koji su se baš kao nekada na balkanu našli u bezizlaznoj situaciji režiranoj u bolesnim glavama dežurnih čuvara nacionalnih i državnih interesa.

outinthedark-3A gay love story straddling the Israel-Palestine divide. Roy (Michael Aloni) is a well-to-do Israeli lawyer, Nimr (Nicholas Jacob) a young Palestinian on an educational permit in Tel Aviv. They fall in love, then into a whole heap of trouble as Israeli security services start investigating Namir's militant brother. There's romance and tragedy, but little depth and no nuance. Aloni and Jacob make for beautiful lovers, yet first-time director Michael Mayer has a tough time playing a catchy tune with just two notes.

outinthedark-fi

No comments:

Post a Comment

Don't write any links for download! Thanks!

Visit my New Site:: http://orvel.me